Despre regiune

Regiunea de sud a Republicii Moldova (Cahul, Taraclia) are o suprafata de 3048 km.p. cu o populație de 229,3 mii de locuitori in trei orase si 130 de sate.

Principalele resurse ca si in cazul altor regiuni sunt cele umane si funciare. Mai pot fi mentionate unele resurse naturale cum ar fi argila si nisipul, apele termale. Economia regionala este bazata in principal pe agricultura si industria prelucratoare, care constituie mai mult de 70% din volumul de producere al regiunii. Agricultura, de fapt, este ramura principala a economiei regionale.

Ea reprezinta 45% din economie in care sunt antrenati aproximativ 62% din numarul total de angajati. Ramurile principale sunt producerea vinului, prelucrarea fructelor si legumelor, producerea fainii si painii, industria de confectii si materiale de constructii, posibilitati balneo-climaterice. Cota serviciilor si comertului in economia regionala este de aproximativ 25%. Ca si in cazul altor regiuni din Moldova, comertul si serviciile se pare ca sunt cele mai dinamice ramuri ale economiei regionale. Au fost identificate trei sectoare ale regiunii care, impreuna acopera aproximativ 50% din volumul total de producere. Aceste sectoare sunt producerea vinurilor, procesarea fructelor si legumelor, precum si industria confectiilor si materialelor de constructii.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti

Amplasarea şi Profilul Regional:
Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), unicul port din  Republica Moldova accesibil pentru navele maritime, este situat la km  133.8 (a 72.2 milă maritimă) al fluviului Dunărea în Sudul Republicii Moldova, fiind mărginit de România (respectiv de Uniunea Europeană) şi Ucraina, PILG beneficiază de o amplasare pe traseele internaţionale de comerţ şi transport, precum este canalul navigabil Rin-Main-Dunăre, care uneşte Marea Neagră, 14 state europene şi Marea Nordică; sistemele de cale ferată de standard european şi rus, precum şi reţeaua de drumuri internaţionale. în acest context, PILG reprezintă pentru clienţii săi un centru regional logistic din cadrul economiilor în curs de dezvoltare a Europei de Sud-Est.