Descrierea generala a regiunii

regiune-35  Regiunea SUD (Cahul, Cantemir, Taraclia) are o suprafata de 3048 km.p. cu o populatie de 229,3 mii de locuitori in trei orase si 130 de sate.

Principalele resurse ca si in cazul altor regiuni sunt cele umane si funciare. Mai pot fi mentionate unele resurse naturale cum ar fi argila si nisipul, apele termale. Economia regionala este bazata in principal pe agricultura si industria prelucratoare, care constituie mai mult de 70% din volumul de producere al regiunii. Agricultura, de fapt, este ramura principala a economiei regionale.

Ea reprezinta 45% din economie in care sunt antrenati aproximativ 62% din numarul total de angajati. Ramurile principale sunt producerea vinului, prelucrarea fructelor si legumelor, producerea fainii si painii, industria de confectii si materiale de constructii, posibilitati balneo-climaterice. Cota serviciilor si comertului in economia regionala este de aproximativ 25%. Ca si in cazul altor regiuni din Moldova, comertul si serviciile se pare ca sunt cele mai dinamice ramuri ale economiei regionale. Au fost identificate trei sectoare ale regiunii care, impreuna acopera aproximativ 50% din volumul total de producere. Aceste sectoare sunt producerea vinurilor, procesarea fructelor si legumelor, precum si industria confectiilor si materialelor de constructii.

Distribuie acest articol: