Cahul

Raionul Cahul este unul din cele 32 raioane ale Republicii Moldova, care au fost formate conform Legii „ Privind organizarea administrativ-teritoriala a Republicii Moldova” nr.764-XVdin24.12.2001.
Raionul Cahul este situat la sud-vestul tarii si include 37 primarii cu 55 localitati, inclusiv – orasul Cahul , suprafata totala fiind de 1,54 mii km. patrati, reprezentind 4,6 % din teritoriul tarii cu o populatie de 126180 locuitori. Densitatea populatiei este de 81,6 locuitori pe 1 km.p.

Reteaua hidrografica este reprezentata de riul Prut si fluviul Dunarea, care formeaza de-a lungul cursurilor lunci, balti, lacuri naturale. In raion se afla cele mai mari lacuri din Moldova: Manta si Beleu. Prin portiunea de 1200 metri la Dunare este asigurat accesul la Marea Neagra si bazinul acvatic al Europei Centrale si de Est.
Resedinta raionului este orasul Cahul, cu o populatie de circa 48.0 mii locuitori, reprezentind 38.0 % din intreaga populatie a raionului, in prezent orasul Cahul este cel mai mare centru economic, cultural si curativ din sudul Republicii Moldova si se afla la 175 km de or. Chisinau – capitala Republicii Moldova si la 60 km de or. Galati, Romania.
Orasul Cahul este unicul oras – statiune balneara in republica. Aici functioneaza vestitul sanatoriu “Nufarul Alb”.
Prin specificul sau, raionul reprezinta o unitate administrativ-teritoriala distincta, caracterizata prin faptul ca este invecinata la hotarele de vest cu Romania (de-a lungul riului Prut), la sud- cu regiunea Odesa, Ucraina.
Clima are un caracter temperat continental cu mari amplitudini termice, cu precipitatii reduse, cu umiditate termica de la 60-70% pina la 30-40%.
Ramurile principale ale raionului sunt agricultura si industria prelucratoare, industria de constructie si industria usoara.
in perspectiva raionul Cahul, ca membru al Euroregiunii “Dunarea de Jos”, va avea un potential economic in crestere.
Ponderea esentiala in numarul total al agentilor economici apartine sectorului privat -91,6%, intreprinderilorcuproprietatepublicarevenind-0,7% si intreprinderilormixte-3.8%.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti

Amplasarea şi Profilul Regional:
Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), unicul port din  Republica Moldova accesibil pentru navele maritime, este situat la km  133.8 (a 72.2 milă maritimă) al fluviului Dunărea în Sudul Republicii Moldova, fiind mărginit de România (respectiv de Uniunea Europeană) şi Ucraina, PILG beneficiază de o amplasare pe traseele internaţionale de comerţ şi transport, precum este canalul navigabil Rin-Main-Dunăre, care uneşte Marea Neagră, 14 state europene şi Marea Nordică; sistemele de cale ferată de standard european şi rus, precum şi reţeaua de drumuri internaţionale. în acest context, PILG reprezintă pentru clienţii săi un centru regional logistic din cadrul economiilor în curs de dezvoltare a Europei de Sud-Est.

Distribuie acest articol: