Ieri, 10 noiembrie, în sala de ședințe a Filialei Cahul a Camerei de Comerț și Industrie, în cadrul proiectului Hub Regional de Afaceri Sociale Cahul, a avut loc activitatea de networking pentru tineri cu genericul: Antreprenoriat social: de la idee la rezultate.
La ședință au fost prezenți tineri care, în perspectivă, pot dezvolta afaceri sociale inovative în regiunea Cahul.
A fost o activitate interactivă în care tinerii din sală au fost familiarizați cu noțiunile de antreprenoriat social, întreprinderi sociale, cadrul legal din RM privind antreprenoriatul social, pașii pe care trebuie sa-i urmeze pentru demararea unei afaceri sociale, despre provocările inițierii unei afaceri cu impact social și soluții. Tinerii au vizionat și un filmuleț despre experiența Întreprinderii Sociale de Inserție UtilDeco din Iași România.
La eveniment a fost prezent și domnul Victor Voina- tânăr antreprenor din mun.Cahul, care crește culturi agricole și deține restaurantul Metropolis din orașul Cahul. Antreprenorul le-a vorbit despre experiența sa, despre primii pași în afacere, despre deciziile grele care l-au împins spre conturarea visului. Are un vis frumos și nimic nu i se pare greu, pentru că depune dedicație și plăcere în ceea ce face.
Tinerii au urmărit și povestea Verei Caminschi, antreprenoare din s.Văleni, care de la 19 ani coace pâine pentru întreg satul. A deschis șase magazine, o brutărie și un „Muzeu al Pâinii”. A făcut schimb de experiențe în Polonia, Olanda, Cehia, Statele Unite și a adunat secretele afacerilor timp de 21 de ani.
Si-a început cariera antreprenorială încă în anii 90 și a investit de atunci sume imense de bani, ani de viață și energie. N-a lăsat mâinile jos nici pentru o secundă, chiar dacă a fost nevoită să meargă la muncă în Italia să întoarcă datoriile adunate. A revenit acasă și astăzi practică agroturism rural. Gestionează pensiunea La Gura Cuptorului și Muzeul Pâinii. Îndrăgostită de locurile copilăriei și tradițiile neamului ne-a demonstrat, cu tinerii participanți în roluri principale , câteva obiceie din sud.
Le-a vorbit despre simbolul colacului în diferite evenimente ale vieții țăranului, care poartă denumire, formă, decorații și gust în funcție de eveniment : plocon, pupăză de mireasă, colac de mire, colac pentru socru, pupăză de soacră, colac pentru preotul la cununie.
Binevoitoare și primitoare, doamna Vera a umplut sala de ședințe cu miros de colac și cozonac, aromă de ceai tămăduitor de melisă și mentă, iar masa de lucru s-a transformat în masa omeniei.
____________________________
Proiectul Hub Regional de Afaceri Sociale este realizat de Filiala Cahul a Camerei de Comerț și Industrie cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suediа.
Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Uniunii Europene sau al Suediei.