Raionul Taraclia a fost fondat la 10 noiembrie 1980. Suprafata totala cuprinde 674 m2. In componenta raionului se includ 26 de localitati. Dupa amplasarea teritoriala aceste sate intra in componenta a 15 primarii. Populatia constituie circa 43,1 mii locuitori.
Raionul este amplasat in partea de sud a Republicii Moldova pe paminturile stepei Bugeacului. Este invecinat cu raionul Cahul, Gagauzia si de asemenea cu regiunea Odesa, Ucraina. Distanta de la Taraclia pina la Chisinau este de 150 km, Cahul si Comrat- 55 km, Odesa – 250 km, Ismail – 100 km.
In teritoriul raionului sunt inregistrati 2472 agenti economici, din ei 2399 sunt intreprinderi private sau 97% din numarul total.
Ramura principala a raionului constituie agricultura, iar ramura prioritara – fitotehnia.
Specific economiei raionului este dezvoltarea businessului mic si mijlociu. 88% din numarul total al intreprinderilor revin sectorului intreprinderilor mici a raionului.
De catre intreprinderile businessului mic este realizata productie in suma de 97mln.lei, ce constituie 33% din vinzarile nete pe raion.
In teritoriu functioneaza doua zone economice libere: „Tvardita” si „Parcul de producere din Taraclia”. Zona economica libera „Taraclia” este fondata in anul 1998 pe un teritoriu de 36 ha. Dispune de o infrastructura inginereasca dezvoltata, suprafete de producere, linii de cale ferata a magistralei Chisinau – Reni – Odesa. In prezent are inregistrati 9 rezidenti cu volumul de investitii de 170 mln lei. Producerea marfurilor industriale in zona constituie circa 50 mln lei.
In zona libera „Tvardita” activeaza 3 rezidenti din care 2 intreprinderi mixte moldo-bulgare IM „Vinimpex” si „Slavianemilk”. Volumul investitiilor straine in aceasta zona constituie 60,3 mln.lei. Intreprinderile care activeaza in zona libera „Tvardita” produc marfa in suma de 90 mln lei