La masa rotundă care a avut loc la 28 iulie 2017, a fost discutată necesitatea organizării Forumului Economic Internațional care este preconizat să fie petrecut la Cahul în octombrie 2017.
Partenerii evenimentului sunt Consiliile raionale din Regiunea de Sud.
Obiectivul principal al evenimentului este informarea comunității locale asupra beneficiilor atragerii investițiilor străine în Zona de Sud. Reprezentanți ai APL-urilor, delegațiilor din Euroregiunea “Dunărea de Jos”, precum și ai comunității de afaceri vor discuta despre promovarea dezvoltării economice locale și despre crearea unui mediu propice pentru afaceri, atît de necesar pentru atragerea investițiilor directe.
Creșterea investițiilor într-o comunitate necesită cooperare între mediul de afaceri, societatea civilă și autorități, atît la nivel local, cît și național.
La Cahul, Forumul internațional economic va servi ca un catalizator pentru aducerea tuturor reprezentanților comunității împreună în scopul comun al dezvoltării și atragerii investițiilor.
Forumul vizează creșterea implicării și participării comunităților prin abordarea unor subiecte relevante pentru dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă, precum și sprijinirea dezvoltării economice locale pe mai multe paliere.
Astfel, se are în vedere promovarea conceptului de afaceri la nivel global, atragerea investițiilor străine directe în Regiunea de Sud, crearea de locuri de muncă, creșterea gradului de înțelegere a cooperărilor și cunoașterea instituțiilor internaționale de afaceri.
Vorbitorii: Mihai Bîlba, vicepreședintele CCI; Andrei Popa,rectorul Universității de Stat “B.P. Hașdeu ”; Ion Plămădeală, vicepreședintele raionului Leova; Tatiana Romaniuc, viceprimarul municipiului Cahul; Simion Platon, directorul filialei Cahul a CCI au menționat necesitatea petrecerii a atare eveniment și au punctat cîteva puncte de interes.
Astfel, în primul rînd se va discuta despre promovarea colaborării între mediul de afaceri, societatea civilă, autorități (atît locale cît și centrale), alți membri ai comunității. Un alt pilon al programului se va axa pe atragerea investițiilor străine pe piața Republicii Moldova în general și a Regiunii de Sud în mod special.
Al treilea pilon tematic se referă la creșterea conștientizării asupra piețelor globale. În același timp se va discuta despre definirea unui sistem de valori, respectiv cum să construiești o afacere eficientă.