Sesiunea de informare cu privire la avantajele şi beneficiile statutului de Agent Economic Autorizat (AEO)

IMG_20190718_112207

Joi, 18 iulie 2019, la Cahul s-a desfăşurat sesiunea de informare cu privire la avantajele și beneficiile statutului de Agent Economic Autorizat (AEO), la care au participat peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din regiunea de Sud, inclusiv 8 Membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), agenţi economici care deţin statutul de AEO şi cei interesaţi de simplificările vamale.

Filiala Cahul a CCI a găzduit evenimentul organizat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova cu contribuţia financiară a Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID) şi sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, cu scopul informării companiilor implicate în comerţul internaţional de mărfuri.

Prezenţi la eveniment, Dna Tatiana Moraru, Şef secţie AEO şi Proceduri Simplificate a Serviciului Vamal, Dna Antonina Vidraşcu, Director adjunct la Biroul Vamal Sud, Dna Natalia Calenic Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a RM, Dna Carolina Gărgăun Specialist facilitarea comerţului Programul USAID Reforme Structurale în Moldova au relatat despre proceduri de declarăre simplificată a mărfurilor, noi mecanisme de facilitare a traficului transfrontalier, precum şi acordarea mai multor beneficii agenţilor economici care se conformează cadrului normativ în vigoare.

Moderatorul sesiunii Dl Radu Vrabie, Director Adjunct al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova a menţionat că în parteneriatul dintre Serviciul Vamal şi mediul de afaceri se încearcă promovarea statutului de Agent Economic Autorizat (AEO), care permite reducerea costurilor şi timpului necesar vămuirii, precum şi sporirea securităţii în traficul transfrontalier.

În cadrul sesiunii de informare, participanţii au fost informaţi cu privire la cerinţele faţa de AEO, procedura de obţinere a acestui statut, beneficiile AEO din perspectiva mediului de afaceri şi a Programului USAID, precum şi au aflat istoria de succes a SRL ”Evan-P”, ce deţine statutul de AEO, din zona Sud.

Pe parcursul evenimentului a fost susţinut un dialog interactiv de către invitaţii speciali şi reprezentanţii mediului de afaceri.

La finele evenimentului participanţii au completat un chestionar de satisfacţie, unde şi-au expus punctele de vedere depre situaţia reală a Agentului Economic Autorizat.

Sesiunea de informare, organizată la Cahul, face parte dintr-o campanie de comunicare pro-AEO, sprijinită de Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, care include în total şase evenimente similare, inclusiv patru la nivel regional, precum şi promovarea AEO în presa naţională şi presa locală.

Distribuie acest articol: